Klimaatmars 2019

Foto Marianna Selina Knollema.jpg

10 maart 2019

De grootste klimaatdemonstratie van Nederland

IMG-20190310-WA0046.jpg

Toen we begonnen met het organiseren van wat de grootste Nederlandse Klimaatmars ooit moest worden, hoopten we op 10.000 man. Met de Klimaatparade in 2015 (Naomi hielp toen ook met de organisatie) kwam er 7000 man en daar was men maar wát trots op. Het hele klimaatprobleem leefde toen nog niet zoals nu. De urgentie van het probleem was nog niet zo bekend als nu - er was toen lang niet zoveel aandacht voor en daarom hoopten we nu op een opkomst van 10.000 man. Fingers crossed!

Tijdens de voorbereidingen zagen de we de tellers van geïnteresseerden op social media al richting de 20.000 gaan. Zou het echt? Dat zou te gek zijn! Maar toen we daar op de route tussen de Dam en het Museumplein stonden, werden onze verwachtingen overtroffen: 40.000! 40.000 klimaatvechters verzamelden zich op de Dam om een mars te lopen naar het Museumplein. Niemand stond daar voor het lekkere weer. Niemand was daar toevallig. Het was 40.000 man die hun onvrede liet horen over het huidige klimaatakkoord. De grootste klimaatdemonstratie in de geschiedenis van Nederland. En wij waren daarbij. En ja, daar zijn we ontzettend trots op.

Wat knepen we in onze verkleumde handjes, wat een fantastische opkomst! Voldoende draagvlak voor een klimaatakkoord, als je het ons vraagt. In de week na de Klimaatmars werd er druk overlegd in Den Haag. De kers op de klimaatmarstaart was de belofte op de invoer voor een CO2-taks voor bedrijven. Wát een mooi resultaat! 

Na het opruimen op de Dam en het Museumplein verzamelden de organisatoren en veel goede helpers zich op het kantoor van Milieudefensie om samen het 8uur-journaal te kijken. Onze doorweekte sokken op de verwarming, een kop warme thee in onze nog onbuigzame, want koude vingers, de geur van natte kleding, de lekkerste vegetarische pizza voor hongerige activisten en dan naar die schitterende beelden kijken… Een interviewer vroeg aan een meisje in de mars: ‘Sta je hier volgend jaar weer?’ Ze keek hem verwonderd aan en zei: ‘Eh..ja…als het dan nog niet is opgelost?’ En zo is het maar net.

- Marit

Marit Heijnemans