Duurzaamheid als modewoord

Eigenlijk is het natuurlijk van de zotte dat wij expliciet moeten vermelden dat wij duurzaam organiseren. Dat wij niet zomaar onnodige materialen maken en weer weggooien. Dat we rekening houden met onze CO2-voetafdruk en nadenken over hoe de energie die we verbruiken wordt opgewekt. Dat zou natuurlijk gewoon de standaard moeten zijn! Maar waarom is dat eigenlijk nog niet zo? 

De eerste, en meest bepalende, factor is uiteraard geld. Veel duurzame, circulaire en/ of verantwoord geproduceerde producten zijn duurder dan de plastic fabrieksvariant. En geld speelt een behoorlijk belangrijke rol in het maken van keuzes. Omdat duurzaam inmiddels nogal hip is (en gelukkig maar!) bestaan er veel meer producten en zijn die ook veel betaalbaarder geworden. In 2019 is geld in de meeste gevallen gelukkig dus geen reden meer om niet voor een duurzame oplossing te kiezen.

De tweede factor is beschikbaarheid. Er zijn de laatste jaren enorm veel duurzamere opties bijgekomen die daarvoor gewoon nog niet bestonden. Als je voorheen iets duurzaam wilde organiseren, kwam je in je zoektocht helaas bijvoorbeeld toch uit bij die vervuilende aggregaat, omdat iets anders simpelweg niet bestond. Dat is gelukkig allang veranderd: de elektrische accu’s van Green Battery zijn hier een mooi voorbeeld van. Maar ook de kleinste details zijn te vervangen met een duurzamer alternatief, zoals bijvoorbeeld eetbare confetti van Candy Converters. Je kunt tegenwoordig je hart ophalen aan de beschikbare duurzame opties.

Ooit was duurzaamheid een woord voor hippies met groene hobby’s (mensen zoals ik dus ;)). Inmiddels is het een populair modewoord en kan het bijna niet meer ontbreken in je bedrijfsslogan. Maar met een beetje mazzel bestaat het hele woord over 10 jaar niet meer, omdat het zichzelf overbodig heeft gemaakt. Dan kunnen wij onze website aanpassen naar: Productieklus. Eventmanagement. En niemand vraagt zich dan meer af of we dat wel duurzaam doen, want dat is gewoon de standaard. En dan kunnen wij ook weer rustig slapen.

- Naomi